Review: boeken over (persoonlijk) leiderschap, ondernemerschap en feminisme

Ik heb weer een stapel boeken verslonden afgelopen kwartaal! Dit is wat ik eruit meeneem📚👀

De kracht van keuze – Kelly Weekers

Mooie reminder dat je altijd een keuze hebt, ook als het niet zo voelt. De Kracht van keuze leest makkelijk weg en zet aan tot nadenken. In elk hoofdstuk komt er een ander levensgebied aan bod en bespreekt Kelly de vragen die zij zichzelf stelt om te blijven kiezen voor wat haar gelukkig maakt. Zo komen o.a. aan bod: de liefde, het moederschap, mindset, ambitie, verlies en dankbaarheid🙏

Deze quote neem ik de komende tijd mee voor mezelf:

“Het geheim van zelfvertrouwen is niet dat je niets moet geven om wat een ander van je vindt, maar je moet je eigen mening over jezelf belangrijker maken”

Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald) – Lynn Berger

Helder en gedegen pleidooi van een journaliste van De Correspondent. “Ik werk al…” bevat o.a. een hoofdstuk over hoe deeltijdwerk ontstaan is in Nederland. Interessant!

Eyeopener voor mij was dat onbetaalde arbeid (huishoudelijk werk, zorg voor kinderen en mantelzorg) ook gewoon werk is. Of in ieder geval tijd die je zelf niet op een andere manier kan gebruiken, of waarvoor je dus iemand kunt inhuren en het dan geld kost. Indien dit werk ‘gewaardeerd’ zou worden dan zou het een kwart van het BBP in Nederland vormen! Met dit in mijn achterhoofd kan ik wat meer compassie voelen voor mezelf dat ik niet meer zoveel werk als in loondienst.

Extreem eigenaarschap. Hoe navy seals leiden en winnen – Jocko Willink, Leif Babin

Lessen over leiderschap vanuit het slagveld door vertaald naar het bedrijfsleven. Een spiegel die elke manager/leider zichzelf kan voorhouden over de eigen leiderschapskwaliteiten. Ook toepasbaar voor niet-managers omdat het vooral gaat over de waarde van persoonlijk leiderschap en eigenaarschap nemen voor je situatie.

Extreem eigenaarschap is een beetje Amerikaans, maar toch ook boeiend geschreven doordat er echte oorlogssituaties beschreven worden en de link gelegd wordt naar het bedrijfsleven. Vond het wel heel erg gericht op hiërarchisch leiderschap; het boek gaat niet echt in op hoe de beschreven principes toepasbaar zijn plattere organisaties en bijvoorbeeld zelfsturende teams.

Welk boek ga jij als eerste lezen? #bookreview #ondernemerschap #leiderschap #moederschap #boekenwurm

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.com.

Deel deze pagina: