Gebruik van ChatGPT bij business cases

Natuurlijk raken de ontwikkelingen op gebied van AI ook mijn “intelligente” werk. Ik ben niet bang dat ChatGPT heel mijn werk gaat vervangen. Het blijft een robot en een die kan (tot nu toe) menselijke expertise en ervaring niet vervangen.

Ik heb zelf redelijk wat geëxperimenteerd met ChatGPT. Ik zie AI vooral als een extra teamlid voor inspiratie, en een eindeloos geduldige sparringpartner.

ChatGPT geeft feedback op blogs, biedt eindeloos veel opties voor pakkende titels en helpt ook om een bestaande tekst snel om te zetten in de stijl van Instagram.

Compleet met hashtags erbij.

Dat scheelt me echt wel tijd!

Uiteraard heb ik ook gekeken wat ChatGPT kan op gebied van business case en business waarde.

Het antwoord is: VEEL!

Toch merkte ik dat bij het beoordelen van de output, dat je je echt eigen kennis nodig hebt. Onder andere om te bepalen wat relevant is in de veelheid aan informatie die ChatGPT uitspuwt. En hoewel de theorie over ‘mijn’ onderwerpen meestal wel klopt, zonder ervaring in het toepassen, zit je alsnog met je handen in het haar. 

Soms staan er ook echt onwaarheden.

Wees dus altijd kritisch op de output en voeg er jouw vleugje menselijkheid en ervaring aan toe. Of vraag advies van een expert.

Hierbij een paar manieren waarop ChatGPT kan meewerken aan een business case:

  • Brainstorm: welke kosten en baten mag je absoluut niet vergeten bij een project over [X] met als doel [Y]?
  • Rollenspel: Vraag ChatGPT om de rol van CFO aan te nemen, om jouw aannames te controleren en/of vragen terug te stellen over mogelijke risico’s
  • Vraag om voorbeelden van vergelijkbare projecten of business cases die al eerder zijn uitgevoerd
  • Vraag op basis van jouw input advies over de financiële indicatoren die je kunt opnemen in je business case en hoe je deze moet interpreteren.

Wat mij nog niet gelukt is om een benchmark te laten uitvoeren en om financiële output te interpreteren.

Maar dat kan ook aan de formulering van de prompts liggen; dit is ook echt een vak apart!

Meer weten over het opstellen van een Business Case? Ik heb een e-book speciaal voor non-financials en eentje in het Engels voor mensen met meer financiële kennis in mijn webshop!

Deel deze pagina: