Zo heb ik mijn pensioen geregeld als ZZP-er

Het is misschien nog wat ver van je bed, maar het is verstandig om nu al na te denken over je pensioen. Als freelancer kun je lekker verdienen, maar van dat geld moet je wel een stuk meer financieren dan toen je in loondienst was.

Hoeveel pensioen krijg je?

Je werkgever zorgde voor de afdracht van belastingen en betaalde je pensioen. Vanuit de overheid krijg je vanaf de pensioengerechtigde leeftijd iedere maand AOW uitbetaald. Mits je heel je leven ingeschreven stond in Nederland. Uitgeschreven Digital Nomads krijgen dus minder AOW. Extra reden voor nomads om je goed voor te bereiden op het moment dat je niet meer wilt of hoeft te werken.

Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je checken wat je aan AOW kunt verwachten en hoeveel je hebt opgebouwd in vorige banen. Afhankelijk van hoe je je leven wilt leiden na je pensioen, kun je bepalen of dit genoeg is.

Wat nou als je een pensioengat hebt?

Als je minder pensioen verwacht te ontvangen dan je denkt nodig te hebben, dan zijn er verschillende mogelijkheden om een extra pensioenpot op te bouwen. Om je pensioengat te dichten kun je natuurlijk sparen of beleggen, je huis verkopen of hopen op een erfenis.

Je kunt ook proberen om je maandlasten naar beneden te krijgen, bijvoorbeeld door de hypotheek af te lossen. En misschien zijn er kosten die je nu wel hebt (denk aan studerende kinderen) die je dan niet meer hebt, en heb je ook minder nodig dan nu.

Pensioenpotje met belastingvoordeel

Zelf heb ik een pensioenbeleggen-rekening bij Brand New Day. Over het geld dat ik daar inleg betaal ik geen vermogensbelasting. En ik mag het bedrag aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting, waar mijn belastbare inkomen ook omlaag gaat en ik dus minder inkomstenbelasting betaal. Op het moment dat je deze rekening je pensioen laat uitkeren betaal je wel belasting over het uitkeringsbedrag.

Ik heb gekozen voor een rekening, die ik al voor mijn wettelijke pensioenleeftijd kan laten uitbetalen. Mocht ik dus eerder over dit geld willen beschikken dan kan dat -onder voorwaarden!

Hoe werkt pensioenbeleggen bij Brand New Day

Brand New Day belegt iedere euro die ik stort automatisch in duizenden aandelen of obligaties. Ik geef zelf de verhouding aandelen/obligaties aan. Zelf fondsen kiezen kan ook. Op het moment dat mijn pensioendatum dichterbij komt, wordt het risico afgebouwd. 

Er is een wettelijk maximum wat je per jaar mag inleggen; de jaarruimte. Als je de afgelopen jaren minder pensioen hebt opgebouwd dan je wettelijk had gemogen (ongebruikte jaarruimte), dan kun je ook nog ‘reserveringsruimte’ gebruiken voor de opbouw. Ook die is belastingvrij bij inleg, en mag je aftrekken van de inkomstenbelasting.

Kortom, voor mij een perfecte manier om zonder veel gedoe en kopzorgen, een mooie pot op te bouwen voor mijn oude dag!

Foto door Monica Silvestre via pexels.com

Deze blog bevat affiliate-links naar Brand New Day.

Let op: ik ben geen erkend financieel adviseur en de informatie in deze blog is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Lees je dus goed in, en laat je adviseren. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen.

Deel deze pagina: