Een stevige financiële basis: de onmisbare kracht in projectmanagement

Projectleiders bruisen vaak van passie en energie wanneer ze spreken over de waarde van hun project voor de organisatie en de verbetering van (digitale) dienstverlening aan klanten. Toch wordt het opstellen van een degelijke kosten/baten-analyse vaak als een verplichting gezien, eerder dan een bevlogen keuze.

Business case is het fundament van projectplan

Een projectplan zonder solide financiële onderbouwing is vergelijkbaar met een huis zonder fundament: het dreigt in te storten bij de eerste tegenwind. Of het nu gaat om de lancering van een ambitieus IT-project, de uitrol van een strategisch veranderprogramma of bezig bent met innovatie, de financiële aspecten vormen de kern van je succes. Het gebruik van correcte cijfers en het creëren van een realistische business case is van cruciaal belang, niet alleen om stakeholders te overtuigen, maar ook om plannen te smeden die robuust en realistisch zijn. Een echte win-win situatie!

De financiële basis is een simpele business case

Eigenlijk is een business case heel eenvoudig: als de opbrengsten groter zijn dan de kosten, ontstaat er een positieve business case. Hoewel het inschatten van kosten meestal wel lukt, blijkt het bepalen van opbrengsten vaak een stuk complexer. Daarnaast moeten we ook rekening houden met andere variabelen, zoals kapitaalkosten. Begint het je al te duizelen?

Met een achtergrond als consultant heb ik talloze business cases opgesteld, variërend van bedrijven tot overheidsinstanties. Vanuit die ervaring weet ik welke vijf essentiële getallen die nodig zijn om een stevige business case te creëren.

Er zijn vijf getallen belangrijk voor in een projectplan

Om ervoor te zorgen dat projectleiders niet onnodig veel tijd kwijt zijn aan de financiële kant van hun project, heb ik een handzame checklist samengesteld.

Of je nu wel of geen financiële achtergrond hebt, deze checklist is ontworpen om voor iedereen begrijpelijk te zijn. De complexiteit is eruit gefilterd en alleen de kernpunten zijn behouden. Je vindt er een eenvoudige uitleg van de vijf basisgetallen die je nodig hebt, en hoe je ze kunt verkrijgen. Zo weet je hoe je een solide financiële basis legt voor jouw projectplan.

Vraag hier jouw gratis exemplaar aan van de checklist

Ik geef (online) workshops, 1-op-1 coaching en advies over hoe je aan de slag kunt met dit onderwerp. Stuur me een DM! Dan overleggen we over wat ik voor jou en je organisatie kan doen.

Deel deze pagina: